Lazer Epilasyon Nedir
Lazer sistemi kullanılarak epilasyon işleminin yapılmasıdır. Üstelik istenmeyen tüylerden ömür boyu kurtulmayı sağlar. Lazer ışını, kıl köküne odakalanır ve kıl kökünü şiddetli ışığı ve ısı enrjisi ile her noktadan sıkıştırarak yok olmasını sağlar. Bu şekilde ölen ve küsen kıllar bir daha cilt yüzeyine çıkmazlar.Lazer epilasyon teknolojinin getirdiği yeni epilasyon yöntemlerinden birisidir. Lazer ışığı, bildiğimiz ışıktan farklı olarak ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Milisaniyelik atışlarla cilde uygulana lazer ışını, kıla renginin veren melonin pigmenti tarafından emilir ve çevre dokuya zarar vermeden seçici olarak kıl köküne yoğunlaşır. Kıl kökünde ısı oluşturur ve kıl kökünü tahrip eder.
Lazer Epilasyon Kimlere Uygulanır
Lazer epilasyon 12 yaşından büyük kıl ve cilt yapısı uygun olan herkese uygulanabilir. Bu uygulamaların FDA onayı almış cihazlarla yapılması önemlidir. Lazer epilasyonda sonuç alma seans sayısı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Genel olarak 1. Seans ve aralıkları vücut bölgesinde 2 ayda bir 4 -6 seans, yüz bölgesinde ayda bir 6 -12 seans olmak üzere değişir. Lazer epilasyon doğru uygulandığında herhangi bir zararı yoktur. Güvenli ve etkili epilasyon için cilt rengi, kıl rengi kalınlığı ve yoğunluğu dikkate alınmalıdır.
Lazer Epilasyon Nasıl Ve Hangi Bölgelere Uygulanır
Bu işlem özel lazer cihazları ile cilt yüzeyinin lazer ışınları atışları ile taranması şeklinde uygulanır.Hangi Bölgelerde Uygulanır?
Söz konusu işlem istenmeyen tüylerin olduğu her bölgede uygulanır.
» Koltuk Altı
» Bütün Kol
» Bütün Bacak
» Yüz ( dudak üstü, yanaklar, çene, alın, şakaklar, favoriler... )
» Dekolte
» Sırt
» Boyun, Ense
» Kulak
» Burun
» El ve Ayaklar
» Göbek
» Kalça, Basen
» Genital Bölge
Lazeri Kimler Yapmalıdır
Alanında uzmanlaşmış estetisyenler tarafından yapılmalıdır. Lazer epilasyon yapmaya yetkisi olmayan kişilerin yaptığı uygulamalar sakıncalıdır.Kimlere Lazer Epilasyon Uygulanmaz?
Lazer epilasyon tamamen beyaz tüylere sahip kişilerde, hamilelerde, sedef hastalığı gibi deri hastalıkları olanlarda, bazı önemli yan etkileri bulunan sivilce ilacı gibi ilaçlar kullananlarda, sistemik izotretinoin kullananlarda, kalp pili olanlarda, ayva tüyü olanlarda ve epilepsi hastalarında önerilmiyor. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışın.
Lazer Epilasyonda Bunlara Dikkat!
Uygulamadan sonra en az 3 ay güneşten korunun ve 30 veya daha yüksek faktör güneş koruyucusu kullanın. Bölgeyi nemlendirici kremler ile nemli tutun.
Uygulamadan sonra 24 saat sıcak su değdirmeyin.
24 saat içinde ağrı ya da şişme olursa yumuşak beze sarılı buz uygulayın.
Gerektiğinde ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Uygulamadan sonra 48 saat bölgeyi tıraş etmeyin.
Bölgede kabuklanma olursa el sürmeyin.
Ağda tüy dökücü kremler kullanmayın.
Bölgeye nazik davranın ve kaşımayın. Keseleme gibi tahriş edici işlemlere maruz bırakmayın.
Ateş ya da iltihap gibi enfeksiyon bulgusu varsa mutlaka işlem yapan kişiyi arayın.
Yüz epilasyonları sonrasında 24 saat fondöten, allık gibi cildi kapatan ürünler kullanmayın.
1-2 aylık aralıklarla ortalama 6-8 seans arasında, yüzde ise 10-12 seans arasında sonuç veren lazer epilasyon, alanın genişliğine bağlı olarak tedavi birkaç dakikadan birkaç saate kadar çıkabiliyor.
Yeni cihazlarla bu süre 30 dakikaya kadar inebiliyor.
Uygulama sonrasında 2-3 günde içinde tüyler kendiliğinden dökülmeye başlıyor
Lazer epilasyonun uzman hekimler kontrolünde yapılması önemli.
Güvenli ve etkin şekilde olması için kıl ve cilt tipine göre değerlerin doğru belirlenmesi; cilt rengi, kıl yoğunluğu, kıl rengi ve kalınlığına bakılarak, doğru cihaz ve enerji tespit edilmesi gerekiyor.
Lazer Epilasyonda Sistem Farklılıları
Her lazer ışını farklı dalga boyuna sahip olduğu için farkı özelliklerdeki kıl köklerinde etkililerdir. Yanlış lazer sistemi ile yapılan epilasyon uygulamaları başarılı sonuçlar vermez.IPL cihazları 400 -1200 nm dalga boyu arasındaki ışığı kullanarak yüksek enerjili atışlar yapabilen cihazlardır. Lazerde tek dalga boyu kullanılırken, IPL yönteminde farklı farklı dalga boyları kullanılır. IPL tedavisinde kullanılan farklı filtreler ile ışığın dalga boyu değiştirilebilir. Atım gücü, atım süreleri, atım sayısı gibi parametreler uygulayıcı tarafından ayarlanabilir. Bu şekilde tek bir IPL cihazı ile bir çok dermatoloji hastalığın tedavisi de yapılabilir.
IPL cihazları ile,
*Epilasyon,
*Akne tedavisi (sivilce),
*Cilt yenileme,
*Kırışıklık tedavisi,
*Pigmente lezyonların tedavisi(koyuluklar),
*Solar Lentigo, efelit tedavisi ( lekeler),
*Striae Distensea ( Çatlak) tedavisi
*Telenjiektazi (Kılcal damar) tedavileri yapılmaktadır.
Seans Bilgileri Seans Sayısı
Her kişi için farklı bir seans sayısı vardır. Alt sınır ise 6 dır. Ortalama bir kıl probleminin çözümü için ise 6 – 10 seans yeterlidir.
Seans Süresi
Uygulama yapılacak olan alandakı kıl yoğunluğu, uygulama yapılacak olan alan sayısı süreyi uzatır. Bu nedenle süre 2 dakika ile 2 saat arasında değişir. Örneğin dudak üstü 2 dakika, koltuk altı 15 dakika , bütün vücut lazer epilasyon ise 2 saat sürmektedir.
Seans Periyodu
Uygulama aralığı ayda 1 olarak ayarlanır. Seans sayısı ilerledikçe kılların çıkma süresi de uzar ve seanslar 2 ayda bir şeklinde uygulanır.Yani bu işlem hem istenmeyen tüylerden sizi kurtarır hem çok vaktinizi almaz hem de sürekli vakit ayırmanızı gerektirmez.
İşlemler Acı Hissi Yapar Mı?
Yeni lazer cihazlarının çoğunda soğuk hava üfleyen ve rahatlık yaratan sistemler mevcuttur. Acı hissi çok azdır. Yinede acı eşiği düşük oaln hastalarda lokal anestezi kremi sürülerek işlem o şekilde yapılır.
İşlemden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lazer epilasyon için kılların cilt yüzeyinde baş vermiş olması yeterlidir. Bu nedenle kıllar seans süresine kadar fazla uzadıysa kesim yapan bir alet ile uçlarından kesilmelidir. Ama bütün lazer epilasyon tedavisi süresinde kıllar ağda ile alınmamalıdır. Yani kıl köklerine asla dokunulmamalıdır. Buna ek olarak seanslardan önce ve tüm lazer epilasyon tedavisi boyunca güneş yanığı ve herhangi bir materyal ile bronzlaşma yapılmamalıdır.Uygulama Sonrası Uyarılar
İşlemlerden sonra ,
Güneşten koruyucu krem sürülmeli
İşlem bölgesi tahriş edilmemeli
Uygulama yapılan alan yıkanmamalı
Üzerine makyaj yapılmamalıdır.